Met online therapie brengen we samen de ggz-wachttijden terug
Als huisarts of psycholoog wil je patiënten met geestelijke gezondheidsklachten zo snel mogelijk de juiste zorg bieden. Maar de huidige druk op de zorg maakt dit een hele uitdaging. POH-digitaal is het online platform dat helpt om de patiënt gemakkelijk, veilig en snel in contact te brengen met de nodige, psychologische zorg.
Algemene vragen
POH-digitaal kan ingezet worden door huisartsenpraktijken en psychologen. Patiënten van de huisartsen die graag in contact willen komen met een psycholoog, kunnen gebruik maken van POH-digitaal. POH-digitaal is er voor de jeugd GGZ vanaf … jaar en de volwassen GGZ.
Een e-consult is een vorm van medisch consult of zorgverlening die online plaatsvindt. Het stelt patiënten in staat om op afstand contact te hebben met zorgverleners, zoals huisartsen, specialisten of psychologen, zonder dat ze fysiek naar een zorginstelling hoeven te gaan. Tijdens een e-consult kunnen patiënten medische vragen stellen, symptomen bespreken, advies krijgen, herhaalrecepten aanvragen, resultaten van onderzoeken bespreken, en in sommige gevallen zelfs een diagnose of behandeling ontvangen. Het biedt patiënten toegang tot zorg op afstand, verbetert de toegankelijkheid en kan de efficiëntie van de gezondheidszorg verbeteren.
Tijdens een eConsult wordt er persoonlijke en medische informatie gedeeld. Deze gegevens mogen niet zonder (wettelijke) toestemming bij derden belanden. Het is belangrijk om te zorgen dat eConsults altijd via een beveiligde, versleutelde verbinding plaatsvinden. Hoe weet u dan of de verbinding veilig is? Hiervoor zijn normen ontwikkeld. Doorgaans wordt er gekeken naar de ISO27001 en de NEN7510 norm. De laatste biedt specifieke richtlijnen voor informatiebeveiliging in de zorg. De eerste is breder en ook van toepassing voor organisaties buiten de zorg. Veel aanbieders van eConsult software zorgen dat zij voldoen aan deze normen. De certificaten zijn op te vragen en dus controleerbaar. Biedt daarom ook geen eConsults aan via Whatsapp, Gmail of Skype, maar gebruik hier speciaal voor ontwikkelde software. Dan weet u zeker dat dat goed is geregeld.
Voor huisartsen
E-consults helpen om de druk in de praktijk te verlagen, patiënten en zorggebruikers hoeven voor eenvoudige zaken niet naar de praktijk te komen en het is een service voor je patiënt. Het aanbieden van e-consults wordt ook steeds normaler, meer dan de helft van de huisartsen in Nederland biedt al e-consults aan.
Het aanbieden van e-consults biedt voor de huisartsenpraktijk diverse voordelen:
- Je gaat als praktijk met de tijd mee, want mensen gebruiken hun smartphone en tablet voor steeds meer persoonlijke zaken.
- Minder volle wachtkamers, want een deel van de consulten kan al online worden afgehandeld.
- Je patiënt kan sneller geholpen worden en dat kan zorgen voor een positieve ervaring van de huisartsenpraktijk.
Voor veel patiënten biedt een e-consult bij hun huisarts uitkomst. Mensen zijn vaak druk, werken veel en een fysiek bezoek bij de psycholoog kost nu eenmaal tijd. Ook kan de reistijd en een wachtkamer stress opleveren. Bovendien is de wachttijd bij de GGZ op dit moment meer dan 8 weken. Met een e-consult help je je patiënten snel, gemakkelijk en veilig op weg.